Koken met Stapelgroen: rode kool taart met walnoten, appel en feta

We houden van koken en bakken. We zijn dan ook heel blij met de recepten van Stapelgroen op Beetjehome. Dit keer: rode kool taart met walnoten, appel en feta. Dat wordt smullen!

Dit heb je nodig

 • 1 rode kool. (ca 500 gram)
 • 2 rode uien
 • 4 eetlepels balsamicoazijn
 • 4 eetlepels appelstroop
 • 2 appels
 • Hand rozijnen
 • 8 dadels
 • 1 kaneelstokje en 1 steranijs
 • 1 dl appelsap
 • 75 gram walnoten
 • 100 gram parmezaan of oude geraspte kaas
 • 1 bakje zure room
 • 1 bosui en tijm
 • 100 gram feta
 • 1 rol verse bladerdeeg

Meer tijd? Dan kun je het deeg ook zelf maken met deze ingrediënten:

 • 225 gram bloem
 • 150 gram koude boter in blokjes
 • 40 gram parmezaan
 • 1 ei
 • 1 ei zure room
 • 1 el koud water

Voorbereiden: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten
In de oven: 45 minuten

Stap 1 snijden en voorbereiden

Warm de oven voor op 200 graden. Snijd de rode kool heen dun en hak de knoflook fijn. Pak de 2 appels en snijd 1 in blokjes. De andere snijd je in plakjes, zodat je ze straks kunt gebruiken voor de garnering. Het snijden is nog niet afgelopen: snijd de bosui in ringen en de 8 dadels in stukjes.

Rooster en hak 75 gram walnoten. Als laatste pak je alvast de 100 gram parmezaan of oude geraspte kaas en de 100 gram feta.

Tip:

Pak een stuk bakpapier en maak dit op maat voor de springvorm. Neem ook de zijkant mee, leg het deeg hierop en rol het deeg hierop uit. Dan is het deeg direct op maat.

Stap 2: koken en/of bakken

Wanneer je alles klaar en gesneden hebt liggen, is het tijd om echt te gaan koken en bakken. Smelt 20 gram boter en bak de rode uienringen zachtjes gaar. Voeg de knoflook, balsamico azijn en appelstroop toe. Haal er 2 eetlepels van de rode ui uit, die gebruik je straks namelijk als decoratie.

Voeg de rode kool toe, samen met een in blokjes gesneden appel, de rozijnen, stukjes dadel, het kaneelstokje (of 1 eetlepel kaneel), de steranijs en 1 dl appelsap. Laat het dan zachtjes smoren.

Rol ondertussen het bladerdeeg uit en snij het op maat voor de springvorm. Heb je er voor gekozen om het deeg zelf te maken? Dan is nu het moment om je handen uit de mouwen te steken. Maak het deeg zelf met de bloem, boter, kaas, snufje zout en 1 eetlepel water. Verkruimel dit met je vingers en voeg dan het ei toe en 1 eetlepel zure room. Kneed er een samenhangend deeg van. Laat het ca. 15 minuten rusten in de koelkast.

Maak van ¾ van de zure room, zout en peper, knoflook of bosui, tijmblaadjes een mengsel.

Stap 3: afronden

Check of de rode kool al gaar is en laat goed uitlekken in een vergiet. Haal het kaneelstokje en de steranijs eruit. Meng het zure roommengsel (dat je net hebt gemaakt) door de rode kool. Voeg dan de fetablokjes en ¾ van de gehakte hazelnoten erdoor. Bewaar hier wat van. Dat kun je namelijk straks gebruiken als decoratie. Doe alles in de springvorm op het deeg. Garneer het met de appelplakjes en zet het gerecht in de oven voor 30 minuten. Haal het eruit, strooi er nog feta of geitenkaas overheen samen met de gehakte hazelnoten. Bak nog een paar minuten totdat de kaas nog even lekker kan smelten en het deeg aan de randen krokant is.

Bestrooi het tot slot met rucola en serveer het gerecht met groentefrites of met een aardappelsalade. Leuk weetje: het is ook erg lekker met een posteleinsalade met peer. Eet smakelijk en geniet ervan!

Fotografie: Beetjehome. Recept: Stapelgroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *