Zeeuwse meisjes met liefde voor strand en platteland

Het strand, de kleine dorpjes, de dijkjes en het polderlandschap. Zeeland, wat houden we ervan. Elke keer als we de tunnel doorrijden lijkt de zon net iets feller te schijnen en voelt het als thuiskomen.

Een jaar niet naar Zeeuws-Vlaanderen komt bij ons dan ook nooit voor. 15 jaar lang staan we elk jaar met onze caravan en tentje op Camping Wulpen. Mag je jezelf na zo’n lange tijd al een beetje ‘Zeeuws’ noemen?

We hebben het Zeeuwse landschap afgelopen jaren zien veranderen: van een kneuterig badplaatsje tot een Vlaams ogende haven. Massaal trekken toeristen naar de (dure) restaurants, leggen ze hun grote boten aan en flaneren ze langs het strand. Wat wij zo fijn vinden aan Zeeland? De zee natuurlijk, maar ook dat kneuterige: de kleine dorpjes, de kraampjes langs de weg met groente en fruit, de boerderijen en de dijkjes.

We delen graag met jullie dat stukje Zeeland wat ons altijd zo gelukkig maakt. Heb je zin in een goede kop koffie? Plof dan neer op het terras van Fonteyn in Groede. Als je geluk hebt krijg je zelfs een hartje in je koffie wanneer de ober je wel ziet zitten. Het dorpje is bewaard gebleven in de oorlog doordat het gebruikt werd als Rode Kruis dorp. Je vindt er dan ook nog een prachtig oud centrum. Een pareltje die we vorig jaar ontdekten is de theetuin In de Morelleput. Tussen het groen genieten van lekkers op rieten stoeltjes op een gezellig terras.

Bloemen plukken is echt ons ding. Emmer en schaar mee en dan struinen tussen de velden vol met moois. Geloof ons, het is heerlijk. Bijna een beetje rustgevend zelfs. Bij de kleine boerencamping Essenhoeve hebben ze in de zomer een pluktuin waar je langs kunt gaan voor een bosje bloemen.

Het is heerlijk om rond te fietsen in Zeeuws-Vlaanderen. Wij proberen zo veel mogelijk de auto te laten staan en hebben aan het einde van de vakantie altijd heel wat kilometers in onze benen zitten. Het gebied zit vol met mooi dijkjes. Rijd over de Internationale dijk richting Knokke of fiets via Retranchement naar Sluis. Onderweg kom je vast en zeker een boerderij tegen waar ze groente vers van het land verkopen: hartstikke lekker, gezond en ook nog eens ‘biologisch dynamisch’.

Wanneer je in een dorp woont of als je al een tijdje op dezelfde plek elk jaar weer terugkomt, herken je het misschien wel. Je bouwt een band op met mensen die je elke keer weerziet. Dat hebben wij met Rini en Heleen. Ze hebben een winkel (Ferini) met van alles en nog wat: altijd vinden we wel weer iets leuks. Een kaartje, leuke lamp, fiets of een schilderij van twee meter hoog (Beate kon het niet laten om die mee te slepen naar huis). We kletsen altijd even met het echtpaar en kregen zelfs cadeautjes en kaartjes op onze verjaardagen.

Nog zo’n leuke winkel met gezellige eigenaren is Sold Antiques samen met Liefs Lies. De foto’s hieronder zeggen eigenlijk al genoeg toch?

Tot ’s avonds laat op het strand zitten, veel fietsen, elke dag met blote benen lopen en proberen zo bruin mogelijk thuis te komen. Zo zien onze zomers er wel zo’n beetje uit. Koste wat kost willen we een korte broek of jurkje aan (zelfs als het 19 graden is): want dat kan nou eenmaal als je in Zeeland bent. En dan ‘s avonds genieten van een (bijna) leeg strand: dat is toch heerlijk?

En dan natuurlijk nog onze camping: Wulpen. We kwamen er voor het eerst als kleine meisjes bij de familie Risseeuw. Al snel gingen we samen aan de slag in het Wulpenhoekje, waar we gingen schilderen, knutselen en lezen met de kleine kinderen die hun vakantie doorbrachten op de camping. Voorlezen was meer Beate’s ding, Rachel hield zich liever bezig met het verwisselen van de verfschortjes ;-). Maar het allerleukste was altijd: bloemetjes plukken. Meneer Risseeuw ging met zijn John Deere trekkertje richting de bloementuin en plukte met de campinggasten een bosje bloemen.

Ondanks dat we dol zijn op de velden en kleine vissersdorpjes houden we ook van winkelen. Dat doen we dan ook graag bij de Eetboetiek in Sluis en Georgie in Cadzand. Lekker rondsnuffelen tussen allerlei moois en daarnaast genieten van een cappuccino. De perfecte combinatie.

Het is bijna weer zo ver: we gaan over een paar weken weer richting Zeeuws-Vlaanderen. En ondanks dat we alles zo goed kennen, verveelt het nooit. We komen thuis.

Fotografie: Beetjehome. Tekst: Rachel Vieth

5 reacties

  1. Oh, wat klinkt dit heerlijk! Lijkt me zo fijn om zo’n vaste vakantieplek te hebben en er echt een beetje thuis te komen! Het staat zeker op mijn lijstje om er ook eens heen te gaan 🙂

  2. Wir bewundern die schönen Fotos und den guten Text!
    Wir senden liebe Grüße vom Camping Wulpen und wünschen der ganzen Familie alles Gute!
    Eure Nachbarn (auch in diesem Jahr) Rita und Dieter Horneff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *