Groen, groener, groenst: koken met Mieke van Stapelgroen

Leuk nieuws: Beetjehome gaat recepten delen van niemand minder dan Mieke van Stapelgroen. In dit artikel vertelt ze hoe ze in aanraking kwam met duurzaamheid, de diversiteit van groentes en haar workshops.

Geïnspireerd door het verleden, maar met oog voor de toekomst. Dat is de manier van koken volgens Mieke Voshol. Mieke begon kortgeleden met Stapelgroen, een online platform waar je verschillende recepten kunt vinden in combinatie met workshops. Haar doel? Minder vlees eten en laten zien dat er veel meer mogelijk is met groente.

Wanneer we binnenkomen bij Mieke worden we meteen enthousiast begroet. Ze laat ons het huis zien en schenkt een kop, hoe kan het ook anders, verse thee in. Aan de keukentafel kletsen we gezellig over van alles en nog wat.

“Ik begon 11 jaar geleden met ondernemen, toen ik startte met Blossom Events. Een bedrijf waarmee ik duurzame evenementen organiseerde.  Ik had door dat er nog veel eer viel te behalen wat betreft duurzaamheid, dus het leek me leuk om daar mee te beginnen. Ik had heel veel ideeën en stelde die ook voor bij verschillende bedrijven, maar ik merkte echter dat de tijd er nog niet rijp genoeg voor was.

Het was tijd om een andere weg in te slaan. Ik begon met het koken van vergeten groente en ging kookcursussen geven met groentes, vers van de boerderij. Eerst voor vriendinnen en toen zij het leuk vonden hebben we het op de site gezet en ging het rollen. We gaven steeds meer workshops met verse groente van het land. Tot ik de vraag kreeg of ik ook wel eens buiten kookte. Daar ontstond het idee voor een ‘buiten-kookworkshop’. Ik kookte met streekproducten die ik zelf van het land en bij de boerderijen haalde, op locatie.

Tijdens mijn workshops wil ik mensen kennis laten maken met het koken met producten van het seizoen, met zo min mogelijk vlees. En als je dan toch vlees gebruikt, laat het dan lokaal vlees zijn. Ik merk nu dat er echt wel een verschuiving is ontstaan in de afgelopen 12 jaar. Mensen staan gelukkig meer open voor duurzaamheid. Tijdens mijn workshop Groentegeheimen, proberen we mensen groente te leren kennen en te koken zonder vlees. Ik weet nog goed dat er een groep mannen als bedrijfsuitje kwam koken. Ze waren eerst sceptisch. Geen vlees in het eten!? Na die tijd hadden ze het helemaal niet gemist.”

Mieke neemt ons mee naar een prachtige keuken achterin in het huis en vertelt dat het helemaal verbouwd is. Dé perfecte plek voor het geven van een workshop. Maar naast de workshops zit ze nog vol met veel meer ideeën.

“Ik wil naast mijn workshops ook een reeks recepten aanbieden, zodat het eten van minder vlees in je systeem komt. Er is namelijk zoveel meer mogelijk met één groente. Rode kool hoef je echt niet alleen te eten met aardappeltjes en vlees. Er zijn talloze, heerlijke recepten die je ermee kunt maken. Ik wil graag een verzamelplek worden van verschillende recepten, zodat je niet het hele internet hoeft af te speuren.

Ook handig: alle recepten zijn getest en goed te maken. Zo maak ik het voor mensen makkelijker om vaker vegetarisch te gaan koken en hopelijk inspireer ik ze om het zelf te gaan proberen. Het duurt altijd even voordat je iets aanleert. Daarom wil ik mensen naast de workshop een programma van 4 weken recepten aanbieden. Want je weet je vast zelf ook, na een workshop probeer je het thuis nog één keertje en dan val je weer terug in je oude gewoontes. Dat wil ik graag voorkomen.

Meer groente en minder vlees is ook nog eens beter voor het milieu. Er zijn heel veel manieren om duurzamer te leven, maar stel iedereen zou vegetarisch worden, dan zou dat echt een groot verschil kunnen maken. Ik wil echt niet dat iedereen helemaal vegetarisch wordt, maar ik wil laten zien dat er zoveel meer mogelijk is met groente van het seizoen. Ga bijvoorbeeld eens naar een boerderij in plaats van dat je boontjes koopt uit Nigeria in de supermarkt. Dat maakt al een enorm verschil.”

Fotografie: Beetjehome. Tekst: Rachel Vieth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *