Hier werk ik: van Zeeuwse liefde tot de huiskamer van Groede

Het is alweer ruim een jaar geleden dat we aan mochten schuiven bij Maartje. De inmiddels oud-eigenaresse van Fonteyn. Een gezellige koffiebar en ijssalon in het Zeeuwse Groede.

Als we aankomen bij Fonteyn zien we dat ze eigenlijk gesloten zijn. Voor ons is de eigenaresse Maartje echter aanwezig in het leuke pandje in het mooie Groede. Wanneer we binnenkomen zien we toch nog een paar andere gasten zitten. “Ze hadden zin in koffie en dat kan ik ze moeilijk weigeren als ik hier toch ben.” Dat omschrijft Maartje het beste. Een lieve, sociale en gezellige gastvrouw.

Maartje en haar man Jakob kennen het Zeeuwse landschap en elkaar al heel lang. “Onze vaders komen uit Oostburg en hebben zelfs bij elkaar in de klas gezeten. We kwamen hier eigenlijk altijd in onze jeugd op vakantie. Later bleek zelfs dat we altijd op dezelfde camping stonden. Jakob en ik verschillen alleen vijf jaar dus we gingen niet met elkaar om. Misschien ben ik wel eens onder zijn vishengel doorgezwommen, maar van een vakantieliefde was nog geen sprake. Dat kwam pas toen we later allebei in een strandtent gingen werken.”

“We waren eerst de eigenaren van de 3 Koningen verderop in het dorp. Toen we daarmee stopten hadden we echt zoiets van: we missen een ijssalon in Groede. Toen zijn we met Fonteyn gestart. Ik heb gemerkt dat ik het ontzettend leuk vind om met jongeren te werken. Ze hebben volgens mij ook wel het idee dat ze ertoe doen. We laten onze medewerkers namelijk graag meedenken. Soms zetten we een tijdje zelfs iets op de kaart om uit te proberen. Voor sommigen voelt Fonteyn als een soort ‘tweede huiskamer’. Als ze niet hoeven te werken komen ze vaak even hier zitten werken met hun laptop.”

Het leuke aan Fonteyn is dat overal over nagedacht is. Enthousiast vertelt Maartje over de achterliggende ideeën. “In het logo is het kerkje en de fontein aan de overkant verwerkt. En wat ook erg bijzonder is: de oude kerkbanken hebben we gebruikt voor de bar. Jakob is ontzettend handig. Hij heeft hier en ook thuis alles zelf gemaakt en verbouwd. Ons eigen huis was eerst een muziekstudio en er kon niet gewoond worden. Na veel geregel en geklus hebben we er uiteindelijk een fijne plek van kunnen maken.”

Maartje staat op en vraagt of we nog koffie willen. Daar kunnen we natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen. De koffie is namelijk heerlijk. “Ik klets wel heel veel hè”, lacht ze. Hoofdschuddend zeggen we dat veel informatie alleen maar leuk is voor het verhaal dat we maken.

Aangezien ik een ontzettende zoetekauw ben gaat mijn oog meteen naar het koekje dat op het schoteltje ligt. Maartje lijkt het door te hebben. “Lekker zijn ze hè. We vinden het leuk dat er zoveel mogelijk zelfgemaakt wordt bij ons. Deze koekjes worden bijvoorbeeld gebakken door een mevrouw hier uit de buurt. Afgelopen zomer hebben we daardoor geen koekje uit een pak hoeven te gebruiken, daar doen we het ook voor. De koffie komt van de Witte Zwaan in Eeklo. Daar branden ze de koffie zelf. Extra lekker vinden we dat.”

Het dorpje Groede heeft echt charme. In het dorp worden nog ouderwets alle roddels in de buurtsuper verteld en er staan prachtige, oude huizen. Wanneer je er doorheen fietst voel je je meteen thuis. Maartje vertelt ons dat het dorpje in de Tweede Wereldoorlog een rodekruisdorp was, met in de kerk een hospitaal. Toen Zeeuws-Vlaanderen werd gebombardeerd is Groede bespaard gebleven. Vandaar dat we nu nog kunnen genieten van het oude centrum. Maar op de vraag of ze hier voor altijd willen blijven moet Maartje even nadenken. “We vinden het heel leuk om iets te creëren zonder vooropgezet idee, maar we zijn niet van plan om dit ons hele leven te gaan doen.”

Wist je dat er bij Fonteyn ook een fijn logement zit? Zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Fotografie: Beetjehome. Tekst: Rachel Vieth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *