Gluren bij de buren: thuis bij Leontien van Markt Epe

Soms heb je van die huizen dat je binnenloopt en denkt: hier zou ik zo kunnen wonen. Ik kom meteen ogen te kort en voel me gelijk thuis. Door de stijl waarmee het huis is ingericht maar ook door de gastvrijheid van Leontine. 

We kennen elkaar nu al eventjes doordat ik vaak te vinden ben in de winkel van Leontine: Markt in Epe. Een echte aanwinst voor het Gelderse dorp. Ik vind het heerlijk om er foto’s te maken van de prachtige spullen en moet eerlijk zeggen dat ik zelf regelmatig wat moois mee naar huis neem. Maar hoe is Leontine in Epe terecht gekomen en is haar liefde voor interieur en styling ontstaan? Ze vertelt het me terwijl ik door haar huis ronddwaal met mijn fotocamera.

“Ik woon nu al 45 jaar in Epe, samen met mijn man Vincent (met een eigen schildersbedrijf), kinderen Teun en Pien en katten Theo en Ollie. Op m’n vijfde ben ik met mijn ouders vanuit Zaandam naar Gelderland gekomen en ben ik hier opgegroeid. Maar ik heb nog steeds een liefde voor Noord-Holland. We komen regelmatig in het fijne Amsterdam, waar mijn zoon Teun nu ook woont, of rijden door naar Bergen aan Zee om te genieten van het strand. Dat doen we overigens ook graag op Vlieland. Mijn liefde voor het strand is erg groot.” 

Sinds 19 juni staat Leontine van dinsdag tot en met vrijdag en op zaterdag samen met haar dochter Pien, in haar eigen winkel in Epe. 

“Op zaterdag werkt Pien mee in de winkel en daarnaast gaan we meestal samen inkopen doen. Zij houdt heel erg van fashion, terwijl ik meer ben van de woonaccessoires. Voordat ik mijn eigen winkel begon werkte ik bij Loft in Apeldoorn. Ik kan me het moment dat ik daar voor het eerst binnenkwam, tien jaar geleden, nog heel goed herinneren. Ik dacht: dit is mijn winkel, hier wil ik heel graag werken. Ik startte met één dag en al snel werkte ik er drie of vier dagen in de week. Totdat het nieuws kwam dat ze gingen sluiten in Apeldoorn. Ik was mijn werk en mijn passie kwijt.”

Maar het verlies van haar schoonouders en vader deed Leontine inzien dat het leven niet vanzelfsprekend is. 

“Ik besloot niet meteen voor mezelf te beginnen, dat groeide een beetje langzaamaan. Er kwam een pandje te huur en onze ouders overleden kort na elkaar, mijn schoonouders en mijn eigen vader. Daardoor dacht ik: ik ben nu vijftig, als ik het nu niet doe, doe ik het nooit. Het kan ook zo anders zijn in het leven. Zodoende ben ik in juni 2021 Markt begonnen.”

“Ik houd eigenlijk al mijn hele leven van inrichten en stylen. En vooral ook het kijken naar inrichtingen van huizen van anderen. Ik denk dat ik dat van mijn oma heb. Die was ook altijd aan het veranderen in haar huis. Hoekjes aan het maken: stoel hier, tafel daar en dan toch weer alles anders. Dat is nog steeds wat ik het liefste doe: mijn huis veranderen, het gezellig maken. Maar ook vind ik het heel fijn om te eten met mijn gezin of vriendinnen, te genieten van de zeelucht op Vlieland, te fietsen, te wandelen, of te kijken naar binnenkijkers in tijdschriften en boeken.

In mijn winkel combineer ik woonaccessoires met een beetje kleding. Ik wil graag laten zien dat het echt niet altijd duur of nieuw hoeft te zijn. Het kan ook een vondst zijn die je combineert met iets anders. Zo creëer je een hele eigen stijl en daar houd ik heel erg van. Dat is wat ik het allerliefste doe.”

Fotografie: Beetje. Tekst: Rachel Vieth