Om Still van te worden

Daar waar Vlaamse dorpjes niet per se bekend staan om hun charme (laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel een beeld van bepaalde huizen bij onze Zuiderburen), is dat op het erf van de familie De Causmaecker zeker niet het geval. Wanneer je de weg indraait, zie je meteen drie prachtige opgeknapte huisjes staan. Ik ben al meteen enthousiast. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de binnenkant en de gastvrijheid van de familie. 

“Ha Beate, welkom”. Zoals altijd word ik enthousiast begroet door Fien, die samen met haar broer Dries en zijn vrouw Viktorija eigenaresse is van onder andere hun huisje Stil. We kletsen en lachen gezellig en ze gaat me voor naar hun nieuwe aanwinst. Als ik binnenstap val ik letterlijk stil (en geloof me, dat gebeurt niet snel). Van verwondering en van de rust die er heerst. De zon schijnt zacht door de ruimte. Het omarmt je en je wordt er meteen rustig van. Elke keer zie ik, tijdens het fotograferen, weer iets nieuws. Een mooi hoekje, het veranderende uitzicht en de prachtige lichtinval. Daardoor lijkt het huis op elk moment van de dag weer anders. Iets wat het uniek maakt. 

Buiten kijk je op de weilanden, de koeien en de boerderij. Binnen geniet van je van de luxe: ruimte, design, mooie materialen en zelfs een heuse wellness. Perfect voor mensen zoals ik. Mijn boerinnenhart gaat er zelfs sneller van kloppen. Ook al woon ik niet op een boerderij en ben ik er niet opgegroeid, soms voel ik me tussen mijn kipjes er wel eentje haha. Ik hou van het buitenleven, maar ik kan daarnaast erg genieten van goede koffie en lekkere ontbijtjes. Dat maakt dat Stil voor mij een prachtige verborgen parel is, waar al het goede uit de natuur en het luxeleven samenkomt. 

De fiets op

Een vereiste voor een fijne plek is voor mij: je moet er goed kunnen fietsen. M’n dagelijkse fietstochtjes in de vroege ochtend, wanneer de dauw nog in de lucht hangt, kunnen op een andere plekken dan thuis niet ontbreken. Hoewel je je prima kunt vermaken in het huis, met je tijdschrift en een lekker drankje erbij spring je ook zo op de fiets richting Zeeland en de kreken, die bestaan uit watertjes en natuurgebieden. En die kreken, dat is wat de buurt en de streek rondom Stil zo bijzonder maakt. Fien vertelt dat dat iets is wat gasten graag bij hen komen doen: wandelen en fietsen, en genieten van de natuur. “Even vertragen”, zoals ze het zo mooi noemt.

Lokale lekkernijen

Misschien zit het gebied niet vol met talloze restaurants of een hippe koffiebars, het unieke bij Stil is dat je ernaast kunt eten én ontbijten bij Tafel 12, gerund door dezelfde leuke familie. Je wordt er compleet in de watten gelegd, je drinkt er de lekkerste wijnen en eet er de heerlijkste gerechten. Het mooie daaraan is dat zoveel mogelijk lokaal wordt gemaakt door de boeren uit de streek én hun eigen boerderij. Is dat niet gaaf? Een boerenerf, waarbij je in luxe en rust kunt logeren en ook nog eens onwijs lekker kunt eten van eigen producten. Ik hou ervan. Een cirkeltje dat rond is, elke keer weer. Niet alleen voor mijzelf persoonlijk mooi om te zien, maar daarnaast erg inspirerend als ondernemer.

Het leuke is trouwens: de oude deuren konden niet worden hergebruikt vanwege brandveiligheid, en daarom gaan ze de volgende keer met ons mee naar huis. Waarvoor? Nog geen idee, maar ze kunnen vast nog gebruikt worden voor een leuk projectje.

Het (Vlaamse) verhaal van Fien

Samen met haar broer Dries en zijn vrouw Viktorija runt Fien het vakantiehuis op de grens van het Zeeuwse landschap en de Vlaamse bodem. Ze vertelt er enthousiast over met haar heerlijke Vlaamse accent. “Het huis werd hiervoor bewoond door twee oudere vrijgezelle Vlaamse dames. Zolang als ik me kan herinneren wonen ze daar al. Ze waren altijd samen aan het schoffelen in de tuin, maar toen ze eruit gingen kwamen we erachter dat de tijd binnen had stilgestaan. Er moest er heel veel gebeuren. Eigenlijk alles. 

Mijn broer houdt ontzettend van duurzaamheid en wilde heel veel hergebruiken. Zo werden de oude houten vloeren eruit gehaald, opgeschuurd en uiteindelijk weer teruggelegd. En ook de balken zijn nog als vanouds. Maar dat alles wel met het oog op deze tijd. Het is zo energieneutraal mogelijk ingericht: met zonnepanelen, een warmtepomp, isolatie. Dat is gaaf hè, dat alles zo gecombineerd kan worden tot iets hedendaags met die oude details.”

Stilte, rust en natuur

“Stil, de naam zegt het natuurlijk al, is een plek om te onthaasten. We hoorden van gasten dat dit concept in Scandinavië al veel gewoner is dan bij ons in de buurt. Dat is dan weer grappig, want het interieur in de kamers is daar weer op geïnspireerd. Naast het interieur vinden we comfort heel belangrijk, dat je lekker je eigen gang kunt gaan. Je kunt zelf naar binnen wanneer je aankomt en hoeft niet te wachten tot er iemand is. Heb je vragen dan kun je me natuurlijk altijd appen én we hebben een speciale app waar je alle informatie kunt lezen. Reuzehandig. Het is eigenlijk hightech, maar dan hand in hand met slow living.

We creëren in ons dorpje plekken waarin we laten zien wat er hier zo mooi is. De stilte, de rust en de natuur. Maar toch met de luxe van vandaag de dag. Het is uiteindelijk zo leuk om te horen dat mensen zo ‘fier’ reageren op de plek. In zo’n klein dorpje verwacht je het niet, maar dat maakt het juist zo bijzonder.”

BEELDEN BEATE VIETH | TEKST RACHEL VIETH   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *