Van een levende kerststal tot 3 dagen eten tussen het dennengroen

Schitterende lampjes, gezellige huizen en natuurlijk de prachtig gedekte tafels. Ik hou van kerst. Ondanks dat ik dit jaar kerst niet vierde met mijn 19-koppige familie kon ik het natuurlijk niet laten om los te gaan met dennengroen, kaarsen en mijn favoriete servies.

Bij ons thuis wordt de kersttafel al iets voor de feestdagen gedekt omdat ik het heerlijk vind om het eindresultaat te fotograferen. Een roze linnen kleed sierde dit jaar de tafel. Vorige kerst vroeg mijn oom nog gekscherend of we ook het groen moesten eten dat uitgestald lag op tafel. Dat weerhield mij er niet van om ook dit jaar alles vol te leggen met dennentakken. Iets wat bij mij met deze feestdagen niet mag ontbreken. Ik maakte het geheel af met mooie gouden accenten voor het feestgevoel. Kandelaars met oudroze kaarsen, messing bestek en mijn grijze servies.

Kerstavond begon bij ons eigenlijk al met heerlijk eten, veel gezelligheid, spelletjes en cadeautjes. En ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij mij hoort het kijken van ‘All you need is love’ met Robert ten Brink bij 24 december. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet houd van 15-jarige kinderen die elkaar om de nek vliegen terwijl ze elkaar een blauwe maandag kennen. Maar de laatste ontmoeting tussen twee broers, een familie die elkaar jarenlang niet vastgehouden heeft of een opa en oma die voor het eerst hun kleinkind zien, vind ik toch altijd wel bijzonder.

De volgende ochtend was ik al vroeg uit de veren. Degene die mij een beetje kennen weten dat ik met veel enthousiasme (en soms ook met veel geluid) ’s ochtends begin aan het maken van een ontbijtje. Met kerst kan ik helemaal losgaan. Ik maakte een heerlijk en vooral kleurrijk gerechtje dat natuurlijk eerst nog even op de foto moest. Dit jaar was kerst voor mij een beetje anders dan normaal, ik vierde het namelijk voor de eerste keer bij een andere familie. Ik vond het vooral erg leuk om mee te maken, omdat je nu eens ziet hoe het eraan toe gaat bij een ander gezin met de feestdagen. ’s Middags vertrokken Wout en ik richting Den Nul om heerlijk te wandelen tussen de weilanden en af te sluiten met een kerstdiner bij de ouders van Wout.

En toen was het alweer tweede kerstdag. Zoals ik net al vertelde vieren we normaalgesproken kerst met een enorme groep. Standaard werd het kerstverhaal opgevoerd toen we klein waren (inclusief verkleedkleren, konijnen en meestal veel discussies) en maakte iedereen een eigen gang van het diner. Dit jaar geen nagespeeld kerstverhaal, maar een heerlijk zelfgemaakt kerstdiner met vleeswaren, aardappeltjes, taart, toetjes en groente. Kortom: heel veel lekkers. We sloten de avond af met spelletjes en met pijn in m’n hart verdween mijn gedekte tafel de volgende dag richting de tuin en de zolder…Al duurt het nog een hele tijd: stiekem kijk ik nu alweer uit naar volgend jaar kerst.

Fotografie: Beetjehome. Tekst: Rachel Vieth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *