0

Alles de container in

Hoppa, al het werk kan de container in. Vorige week was de grote dag, we hadden na een half jaar lang keihard werken, de schouw! Het moment om je onderzoek te presenteren! Wat heb ik er van genoten! Samen met @studiobabsie koos ik ervoor om niet in een lokaal alles neer te zetten maar in een zeecontainer! We schilderden de binnenkant en maakten onze eigen presentatie middelen. Wat ik vooral bijzonder vond, waren de mensen. De mede leerlingen en docenten die gezellig een kijkje kwamen nemen. Opeens was onze werkschouw een echte expositie.

Waar deed ik het dan over? Ons thema deze weken was: Smaak. Door verschillende ideeën te delen en bespreken kwam mijn docent met het initiatief om eens te kijken naar Smaak in taal. In eerste instantie dacht ik, als halve dislect, taal? Maar door er is even rustig voor te gaan zitten bedacht ik mij dat een dialect ook een taal is. Een ander woord voor SMAAK is schoonheid. En smaak wordt gekenmerkt door eigenheid, want ieders smaak is anders. Een dialect maakt iemand eigen en heeft je identiteit gevormd en zo is het cirkeltje weer rond.

Want, hoe mooi is het als je aan de taal kunt horen waar iemand vandaan komt. Dat zorgt voor eigenheid en identiteit. De streek waar je vandaan komt vormt wie je bent als mens en daar mag je trots op zijn! Om deze reden wil ik de Schoonheid van een eigen taal laten zien.

Zelf kom ik van de Veluwe en ben ik opgegroeid met mensen om mij heen die de taal nog spreken. Helaas kan ik het zelf niet, maar gelukkig kan ik het goed verstaan.

Momenteel is het zo dat er maar weinig mensen zijn die nog echt plat praten. Dit is gekomen, doordat mensen met een dialect gezien werden als mensen die minder ontwikkeld waren, simpel gezegd, in het westen had je minder kans op een baan, omdat je zogenaamd dommer was. Dit is natuurlijk complete onzin, maar ouders wilden dat hun kinderen gelijke kansen kregen op de arbeidsmarkt en vonden dat ze “fatsoenlijk” Nederlands moesten leren. Alleen dat woordje ervoor is al belachelijk en zegt genoeg. Dit taboe wil ik doorbreken.

Het is namelijk zonde als de streektalen verdwijnen. Je mag juist trots zijn op waar je vandaan komt. Het maakt je uniek en dat kunnen we anno 2019 veel meer waarderen. In mijn onderzoek heb ik verschillende mensen gesproken, van de voorzitster van de vereniging van dialecten tot mensen uit de streek. De voorzitster vertelde mij trots dat er steeds meer dialecten erkent worden als echte taal. Fries, Drents, Achterhoeks en Veluws staan al op de kaart. Het positieve gevolg hiervan is dat ze toegevoegd worden aan het lespakket op basisscholen. Kinderen worden zo weer tweetalig opgevoed. Ze hoeven het niet persé te spreken, maar het is wel van belang dat ze het op zijn minst kunnen verstaan.

Ik kan er zo nog hele stukken over schrijven, maar kort gezegd is er een film gekomen waarin het dialect samen komt met de omgeving en de mensen. Het doel is om het film beeld te laten zien op verschillende stations, openbare plekken als gemeentehuizen, maar ook op basisscholen en lokale musea. Je kunt hem in verschillende delen bekijken: per streek of in zijn totaal. Zo is het flexibel en inzetbaar op verschillende locaties.

DE FILM

Naast dit onderzoek deden we nog veel en veel meer, van het ontwerpen van een familiewapen tot animaties. Ook realiseerden we elke week een afficheje. Heerlijk vond ik dat om iedere keer wat nieuws te verzinnen en aan de slag te gaan in de Grafische werkplaats.

Eigenlijk was dit één grote samenwerking met allemaal totaal verschillende, zowel bekende als onbekende, mensen. Ik heb er van genoten. Dank jullie wel allemaal! Ook al heb ik soms mijn twijfels over mijn studie, ik denk toch dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Al dat werk in die zeecontainer kon helaas niet blijven hangen. En ik ben nogal slecht in weggooien… dus ik denk dat het nog even duurt voordat het echt in de container ligt.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter