Ocean Breeze

Lieve mensen, wat is het lang geleden dat ik een artikel met jullie deel en wat is er
ondertussen veel gebeurd. De reden dat het zo rustig was hier? Ik was 24/7 bezig met een geweldig leuk project, namelijk: mijn afstuderen. En… Het was niet voor niets, want ik ben geslaagd. Officieel krijg ik de uitslag pas 12 juli, maar alle
onderdelen heb ik gehaald. Ik had oprecht niet verwacht dat ik dit met zoveel plezier zou doen. Het is gewoon jammer dat het voorbij is. Natuurlijk is het zo dat het weer fijn is om iets meer lucht te hebben en zo weer blogartikelen te kunnen schrijven en
tijd te hebben voor andere dingen. Zoals altijd zal ik ook dit allerlaatste project voor het Cibap met jullie delen.

Wat was mijn afstudeerproject?
Voor mijn afstudeerproject ben ik aan de slag gegaan voor een zelfgekozen
tijdschrift. In mijn geval was dat SHOT OF JOY. Hiervoor ontwierpen we een pop-up store, een presentatiemeubel voor in de winkel, promotiemateriaal, organiseerden en realiseerden we een fotoshoot,er kwam een vitrine om de store aan te kondigen en ik maakte een special editie van het magazine.

Wat in 2015 begon als een online platform waar verhalen werden verteld, reizen werden gedeeld en fotografie centraal stond, is nu uitgegroeid tot een succesvol magazine. Samenwerking maakt dit platvorm en blad een succes, fotografen uit
binnen- en buitenland delen hun mooiste beelden, er staan interviews met Nederlandse vrouwen, maar ook met de hoofdredacteur van de VOQUE in het blad. SHOT of JOY wil inspireren, verhalen vertellen over mensen die ze hebben ontmoet,
plaatsen die ze hebben bezocht, je laten verbazen over geheime plekjes en interieurs delen die ze hebben gevonden. Ze willen mensen raken met al deze “vintage moments”. Vintage? Ja alles is bij dit blad in een vintage jasje gegoten om
zo de beelden meer te laten leven. Een blad die je het positieve in de wereld laat zien en door het rebelse randje het
ondeugende in je naar boven halen.

Door onderzoek naar het blad te doen, kwam ik erachter dat kunst, cultuur en muziek
belangrijke aspecten zijn voor SHOT of JOY. Ik ben mij gaan verdiepen in deze onderwerpen en heb mij laten inspireren door de kunst. Vanuit hier is mijn concept ontstaan.

Panorama mesdag was mijn grote inspiratiebron. Panorama mesdag? Dat is een levensgroot cilindervormig schilderij van maar liefst 14 meter hoog van het strand van Scheveningen. Het is een van de oudste panorama’s dat nog in gebruik is. Het
werd geschilderd in 1881 door Hendrik Willem Mesdag. Deze schilder uit de Haagse school stond bekend om zijn zee schilderingen. Het leuke van dit schilderij is dat hetin samenwerking met meerdere schilders werd gemaakt. Een daarvan was zijn
vrouw. De zee intrigeert mij enorm, zoals jullie wel weten. Dat maakt dit schilderij zo interessant.

Panorama’s werden, in de tijd van de schilder, gemaakt voor volksvermaak. Hoe heeft hij zo’n immens groot schilderij gemaakt? Op het hoogste duin van Scheveningen werd een glazen cilinder neergezet. Hier werd met een stift het hele uitzicht op getekend. Door er papier omheen te leggen, kon met behulp van een lichtbron in het midden van de cilinder, een platte weergave worden gemaakt.

In mijn concept wil ik jullie mee terug nemen naar 1881. Wat Mesdag geschilderd heeft is nu voor ons het “vintage beach” gevoel. De zachte, vergrijsde kleuren, de wisselende luchten, de altijd veranderende zee, wapperende doeken en unieke
vondsten. ‘De zee geeft en de zee neemt’ wordt vaak gezegd. In die 150 jaar is er veel veranderd. In een maatschappij waarin we continu aan staan wil ik een moment van bezinning en rust creëren. Stiekeme zomerliefdes, het geromantiseerde beeld
dat de zee kan hebben met een rebels randje. Dit in combinatie met gedichtjes die werden verzonnen tijdens een lange strandwandeling. De zon maakt bloemen, warmte, hei. De zee maakt stil – wat maken wij? Deze zin las ik thuis op de wc (haha) en zette mij aan het denken. Dat is nou precies wat de zee doet en wat SHOT of JOY met je doet. Het inspireert je en zet je aan tot denken over het leven.

The store van SHOT of JOY: Ocean breeze. Dit was de plek waar alle genoemde elementen samen kwamen. In de winkel kon je je mee laten nemen in de beach vibes. Wapperende doeken, windschermen, schelpen, palmen en andere planten,
aangespoelde meubels, fijne producten, lekkere drankjes en hapjes. In de winkel was het moment om te doen wat je altijd al wilde: een compleet nieuwe look wat precies weergeeft wie jij bent. Laat je haren knippen of verf het een ander kleurtje.
Trek de stoute schoenen aan en test een tatoeage uit. Het leuke is dat je hem ook nog zelf mocht ontwerpen.

In de winkel is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, dit past meer bij het pure strandgevoel van de 19 e eeuw. Ik heb er bewust voor gekozen om die lichte materialen te combineren met zwart of zelfs zwart te maken, dit maakt het wat
contrastrijker en wat spannender om naar te kijken .

Een meubel ontwerpen die en past in de stijl, waar producten op gepresenteerd kunnen worden en die ook nog eens makkelijk vervoerbaar is. Dat was de opdrachten het is gelukt! Het is geïnspireerd op het cilindervormige panorama van Mesdag en op vintage windschermen die je langs de kust ziet. Houten blokken en tweedelige stokken vormen de basis voor een levensgroot windscherm. Tussen de palen worden doeken, stokken, communicatiemiddelen en platen met daarin gaatjes voor
schappen, gespannen. Zo kunnen op verschillende manieren producten worden gepresenteerd. Er wordt gebruik gemaakt van zowel open als dichte stukken. Door deze afwisseling blijft de winkel transparant en sluit je geen delen af. Het voordeel
van dit systeem is dat je het zo groot kunt maken als je zelf wilt. Het past zich aan de ruimte aan. Door de opstelling kan ook gemakkelijk de routing van de winkel worden bepaald.

Jaaa en dan nu het meest geweldige onderdeel: de fotoshoot! Echt, dit was puur genieten, fijne locaties en werken met super lieve mensen. Ik ben voor de foto’s naar twee verschillende locaties gegaan. Het stadsstrand in Zwolle, echt een aanrader
trouwens voor een lekker drankje en hapje. Zo creëerde ik het beach gevoel, maar door de combinatie met container en de
beschadigde oldtimer werd het net wat ruiger.

 

Omdat zonder duinen en water de echte zee toch een beetje mist heb ik ervoor gekozen ook een deel van de foto’s op het “echte strand” van bergen aan zee te schieten. Zo had ik stiekem gelijk een
goede reden om naar zee te gaan. De beelden waren terug te vinden in de winkel, maar ook in het magazine. In het magazine las je over het personeel van SHOT of JOY, zo stond de kapster erin, deelden we fijne hotspots in Bergen aan Zee en vond
je gedichtjes, maar je vond vooral lekker veel foto’s.

   

Liefde, passie, geluk, hoop, mooie verhalen en beelden, zijn de elementen die in combinatie met kunst mij hebben geïnspireerd voor dit concept en mijn ontwerpen. Zoooo wat een verhaal… Maar ik hoop dat jullie een beetje mee hebben kunnen
genieten van hetgeen waar ik de laatste weken zoveel energie in heb gestoken. Ohja voor ik het vergeet. Als kers op de taart van vier jaar lang keihard werken, ben ik genomineerd samen met drie anderen van mijn richting voor “Cibaptalent 2018.”
Hierdoor is mijn werk, tot en met 23 juli 2018, te vinden in museum de fundatie in Zwolle. Ik kan nog wel veel meer schrijven over al het leuks dat mij overkomt, maar dat bewaren we weer voor een volgend artikel. Fijne dag allemaal!

Ps. Dankjewel lieve modellen Dior Mulders, Lars Hoogeboom en Bonique Joling voor jullie geweldige hulp!

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *